Google için karmaşık bir gün

Son birkaç gündür webde google"ın sunduğu hizmetlerde olan aksaklıklardan dolayı şikayetler artıyor. Hizmetleri bedava yaparak herkesin beğenesini kazanan Google, yüksek gelirleri olmayan hizmetlerini ihmal mı ediyor yoksa?
İki gün önce Google Notebook"un varsayımlı gizlilik ayarlarından şikayetçilerden bahsetmiştim.
Dün ise Gmail hesaplarındaki tüm bilgileri aniden kaybolanlar oldu. Bunun firefox2.0"daki bir açıktan kaynaklandığı ihtimali verildi ve herkesin firefox"u 2.0.01"e yükseltmesi gerektiği söylendi. Daha sonra Google bu konuda açıklama yaparak 60 kadar gmail kullanıcın hesaplarında bilgi kaybı olduğunu kabul etti.
Ondan bir gün sonra internet cemaati Google"ın arkadaşlık sitesi Orkut"un 22 saate yakın çalışmadığını izledi. (Yazının sonunda güncellemeye bakınız).
Aynı gün Google hersene açıkladığı senenin en çok aranan kelimeleri her zaman yaptığı gibi zeitgest"te yayınladı. Sonuçlar bir tuhaftı, mesela "bebo" en çok aranlar arasında. Bebo, ingilterede bir arkadaşlık sitesi, tüm dünyayı bebo merağı mı sardı şimdi? Hemen arkasından google açıklama yaparak o kelimelerin tam olarak en çok aranan kelimer değil de bir önceki sene az aranıp da bu sene çok aranan kelimer olduğu açıkladı. Bu sefer de millet dedi ki, "sevgili Google, onlar en çok aranan kelimeler değilse niye onları en çok aranan kelimer olarak millete yediriyorsun".
28 Aralık 2006 günü bu senenin Google için en kötü günü olacak demeye az kala Hitwise blog arama piyasası hakkında bir açıklama yaparak Google BlogSearch"ın piyasa lideri Technorati"yi geçtiğini söyleyerek google"ı sevindirken comScore bu bilginin doğru olmadığını söyledi.
BlogSearch"in büyümesini BlogSearch"in GoogleNews"a eklenmesine bağlaya biliriz ama bir kasımda technorati"den 3 kez küçük olan blogsearch"in bir ayda bu kadar büyümesi etkileyici.
comScore böyle bir açıklamayı ağustos ayında delicious"ın trafiği hakkında da söylemişti ama daha sonra yahoo dahili kaynaklardan %100 gerçek bilgiler verince comScore"u rezil olmuştu.

Güncelleme: Orkut, Google"ın satın aldığı değil Orkut isimli Google"da çalışan bir türk geliştiricinin cuma günü projesymiş.(Her haftanın cuma günü Google çalışanları kendi projeleri üzerinde çalışırlar.) Düzeltme için Oğuz"a teşekkürler, video arayacaksanız Oğuzun en son icadi olmazmı.com"u mutlaka deneyin;)